Mollen vangen

 

De mol is vooral bekend om zijn soms vervelende molshopen. Maar deze ondergrondse wroeter met fluweelzachte zwarte vacht is een erg nuttig dier. Wat kan ik doen voor de mol in mijn tuin?

Liever de mol kwijt dan rijk?

’t Handig Hovenierke zoekt, vindt en vangt de mol in uw tuin!

Hoe herken je de mol?

De mol is erg herkenbaar met zijn cilindervormig lichaam (11 tot 16 cm), volledig bedekt met zwartgrijze haren. Hij heeft een slurfvormige snuit zonder snorharen en schopvormige voorpoten waar hij uitstekend mee kan graven. Bovendien heeft hij een extra graafduim waardoor hij meer aarde in één keer weg kan scheppen. De mol heeft een erg kort staartje, en hoewel hij geen uitwendige oorschelpen heeft, kan de mol heel goed horen. Mollen eten vooral regenwormen. Om te overleven moet een volwassen mol dagelijks minstens 50 gram eten, bijna de helft van zijn eigen lichaamsgewicht.

Hoe omgaan met molshopen?

De mol is een nuttig diertje. Hij eet heel wat schadelijke insecten en graaft tunnels die voor een betere drainage en verluchting van de grond zorgen. Desondanks heeft hij een slechte reputatie, want niemand ziet graag molshopen in zijn gazon. Je kunt mollen bestrijden met klemmen of gif. Maar andere mollen nemen verlaten tunnels heel snel in. De nieuwe mol zal het gangenstelsel herstellen waardoor opnieuw molshopen ontstaan.

De beste methode is leren leven met mollen. De periode waarin mollen hopen maken is kort. Wanneer je een nieuwe molshoop ziet in je tuin, verspreid je de aarde in het gras eromheen. Zo ontstaan er geen kale plekken in het gras. En na de eerste regenbui zie je nog weinig van de molshoop.

Je kan mollen altijd verjagen met toestellen die geluid of trillingen veroorzaken. Deze zijn efficiënt en veilig voor de mol.

Onthoud vooral: de mol is een nuttig diertje en zijn aanwezigheid wijst op een gezonde en vruchtbare bodem. Mollen hebben een goed functionerend ecosysteem nodig om te overleven.

Een mol in de tuin is dus oké.

 

Mol of woelrat?

Ben je zeker dat je een mol in de tuin hebt? Want ook woelratten maken hopen. De hopen van woelratten hebben een ingang aan de zijkant en zijn onregelmatig gevormd. Molshopen hebben een opening in het midden die achter de mol sluit wanneer hij zich opnieuw ingraaft.

Wanneer kan ik de mol zien?

Mollen leven het grootste deel van de tijd onder de grond, maar in juni kan je ze vaak bovengronds spotten. Dan verdrijft de moedermol haar jongen uit haar gangenstelselen moeten de jonge diertjes op zoek naar een eigen leefgebied. Omdat ze nog niet sterk genoeg zijn om hun eigen gangen te graven, gaan ze bovengronds op zoek naar onbewoonde tunnels. Volwassen mollen laten zich alleen zien wanneer ze aarde naar de oppervlakte duwen.
De mol leeft in weilanden, bossen, bosranden, boomgaarden en tuinen. Vochtige gebieden (met een hoge grondwaterstand) mijdt hij. In naaldbossen, moerassen en duinen komen bijna geen mollen voor.